Co je to PSA a jak souvisí s rakovinou prostaty

27.2.2023

Za zkratkou PSA stojí prostatický specifický antigen — enzym, který produkují buňky prostaty. U zdravých mužů je tento enzym zodpovědný za zkapalnění semene a pouze malá část se jej dostane do krve.

Jestliže se však naruší vnitřní architektura prostatické žlázy, pronikne do krevního řečiště více než jen malé množství PSA. Proto se z jeho koncentrace v krevním séru stal jeden z významných markerů karcinomu prostaty. Není to ale jediný ukazatel, takže vyšší koncentrace PSA neznamená nutně přítomnost rakoviny: poukazuje však rozhodně na nějaký problém (ať už na zánět, benigní hyperplázii nebo podobné potíže).

Přijatelné hodnoty PSA v krvi

Mezinárodně uznávaná hraniční hodnota mezi normální a zvýšenou hladinou PSA v krvi je 4 ng/ml. Moderní diagnostika však vyžaduje přesnější a lépe specifikované údaje, které budou zohledňovat i další důležité faktory, mezi něž patří například věk pacienta. Proto byly stanoveny tzv věkově specifické hladiny hodnot PSA, určující horní hranici pro 4 věkové skupiny:

  • mezi 40 a 49 lety je to 2,5 ng/ml,
  • od 50 do 59 let 3,5 ng/ml,
  • od 60 do 69 let 4,5 ng/ml
  • a nad 70 let 6,5 ng/ml.

Důležitým ukazatelem je mimo jiné také poměr mezi volným a celkovým množstvím vyprodukovaného PSA.

Myslete na své zdraví

Pamatujte si, že čím dříve se rakovinu prostaty podaří diagnostikovat, tím větší je šance na úplné vyléčení. Nepodceňujte proto pravidelné kontroly u lékaře, a je-li vám více než 50 let, nechte si provést vyšetření prostaty spojené se stanovením hladiny PSA z krevního vzorku.

© Proton Therapy Center 2024. Všechna práva vyhrazena. | Zpracování osobních údajů

+420 222 999 000