Proč muži tak často podceňují prevenci karcinomu prostaty

28.2.2023

Rakovina prostaty je jedním z nejčastějších nádorových onemocnění českých mužů. I navzdory tomu se však stále najdou tací, kteří zanedbávají prevenci a nechodí na pravidelná lékařská vyšetření. Téma karcinomu prostaty již přitom dávno není žádné tabu, tak proč tomu tak je?

Celá pětina českých mužů starších 50 let (což je u karcinomu prostaty rizikový věk) zanedbává prevenci úplně. Když potom přijdou k lékaři, bývá to až s onemocněním v pokročilém stádiu, jehož léčba je mnohem náročnější než u nádorů, diagnostikovaných včas.

Mužské myšlení

Příčinu je možné hledat zčásti i ve způsobu, jakým mnozí muži přemýšlí: to, že by mohli onemocnět právě oni, si zkrátka nechtějí připustit. Hodně mužů odkládá návštěvu lékaře proto, že se domnívají, že by tím projevili jakousi slabost a jiní jsou prostě zvyklí řešit problém až tehdy, když se nějaký objeví a to, že by měli některým problémům předcházet je vůbec nenapadne.

Samozřejmě, ani jeden z těchto přístupů není správný. Kterýkoliv muž může onemocnět karcinomem prostaty a na preventivní návštěvě lékaře rozhodně není nic slabošského: naopak je to známka zodpovědného přístupu k vlastnímu zdraví.

Strach z vyšetření

Muži se často návštěvě lékaře vyhýbají z toho prostého důvodu, že se bojí. Ke zbytečnému strachu však vůbec není důvod: ve skutečnosti není vyšetření pohmatem přes konečník o nic horší než preventivní zubní prohlídka. A pro prevenci rakoviny prostaty je naprosto nezbytné. Pokud máte skutečně panický strach, nebojte se to svému lékaři upřímně sdělit a požádat jej o co nejšetrnější zacházení.

Věřte, že krátká možná ne zrovna příjemná chvíle jednou za rok by vás mohla zachránit před mnohem horšími a mnohem déle trvajícími potížemi. Nepodceňujte proto pravidelná kontrolní vyšetření.

© Proton Therapy Center 2024. Všechna práva vyhrazena. | Zpracování osobních údajů

+420 222 999 000